ZZP-ers
May 17, 2022

Starten als ZZP'er - Zo doe je dat!

Ben jij van plan om je eigen ondernemingte starten? Gaaf! De kans is groot dat jij je idee al hebt gedeeld met mensen die dicht bij je staan. Wat vinden zij van je idee? Ben je er nog steeds enthousiast over? Dan wordt het misschien tijd om de stap te zetten: Jij gaat starten als zzp’er! Hoe nu verder? De aanpak kan heel verschillend zijn. Ga je je direct inschrijven bij de Kamer of wil je eerst uitzoeken waar je allemaal op moet letten als startende zzp’er? In dit artikel lees je de vragen die je in ieder geval aan jezelf gesteld moet hebben voor je start met zzp’en.  

Hoe ga je om met onzekerheid als zzp’er?

Voordat je aan de slag gaat als zzp’er of freelancer is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: hoe je denkt om te gaan met onzekerheid als zzp’er. Als zzp’er heb je namelijk minder zekerheid dan wanneer je in loondienst werkt. Is het de bedoeling dat je als zzp’er netto hetzelfde bedrag overhoudt als bij werken in loondienst? Hoe ga je om met zaken als: financiële onzekerheid, arbeidsongeschiktheid, belasting aangiftes, enzovoort? Hoe denk jij over je pensioen? Als je start als zzp’er is hier niet standaard iets voor geregeld. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om iets te regelen voor je oude dag. 

Aan welke wetgeving moet ik mij houden?  

Ook is belangrijk om stil te staan bij de regels waarmee je te maken zult krijgen als zelfstandig professional. Gelden er specifieke regels in de branche waarin jij gaat werken? Heb je bepaalde certificaten of diploma’s nodig? Als je deze nog niet hebt, ga je die halen terwijl je al start met werken of heb je deze eerst nog nodig?  

Hoe bereik ik mijn klanten?

Super belangrijk is het natuurlijk ook om te bedenken hoe jij je klanten gaat bereiken. Heb je een eigen website waar je op kunt promoten? Gebruik je sociale media om je doelgroep te bereiken? Of werk je misschien met een bemiddelaar in de branche die je aan je eerste plaatsingen kan helpen?

Wat wordt je tarief?

Welk tarief ga je hanteren en hoe bepaal je dit? Welke doelen stel je jezelf en binnen welke termijn ga je dit voor elkaar krijgen. Je kunt dit natuurlijk uitgebreid uitwerken in een jaarplan.

 

Tijd om te starten als zzp’er!

Tijd om de stap dan toch echt te zetten. Online vul je een inschrijvingsformulier van de Kamer van Koophandel in, waarna je op gesprek mag komen bij een vestiging van de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Laat je inschrijven als eenmanszaak! Tijdens de afspraak zul je een geldig legitimatiebewijs nodig hebben en het is daarnaast ook handig om vooraf een bedrijfsnaam te bedenken. Binnen een half uur sta je weer buiten en ben je officieel ondernemer. Op naar een succesvolle toekomst!

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Jody van den Hoven
Marketing- en communicatie medewerker

Wil je meer weten over slim zzp'en?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: