ZZP-ers
May 17, 2022

Geen financiële zorgen meer als ZZP’er?

Uit onderzoek wat is uitgevoerd door Knab en ZZP Barometer is gebleken dat maar liefst 63% van de zzp’ers met regelmaat onzeker is over zijn of haar financiën. Schokkende resultaten vinden wij, want onzeker zijn over je financiën is onnodig en makkelijk te voorkomen.    

Waar voelen zzp’ers zich vaak onzeker over?

Uit het onderzoek dat is gedaan onder 995 zzp’ers blijkt dat bijna twee derde (63%) van de zzp’ers zich wel eens onzeker voelt over de financiën. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:

 • Pensioen (43%)
 • Geen opdrachten (35%)
 • Arbeidsongeschiktheid (24%)
 • Belastingzaken (18%)
 • Verzekeringspremies (11%)
 • Hypotheek (10%)
 • Zwangerschapsverlof (1%)
 • Overige (1%)

Onvoldoende inzicht in je financiën.

De financiële onzekerheden komen meestal voort uit onvoldoende financieel inzicht. Dit beperkte inzicht komt niet alleen voor bij de startende zzp’er maar ook bij zzp’ers die al langer ondernemer zijn. Het enige wat helpt tegen financiële onzekerheid is creëren van inzicht in je financiële zaken.

Hoe kun je financiële onzekerheden oplossen?

 • Pensioen

Opbouw van voldoende pensioen is belangrijk. Zeker als zzp’er aangezien je geen werkgever hebt die dit automatisch voor je regelt. Je zou je pensioen dan ook als onderdeel van je tarief moeten doorbelasten aan je opdrachtgever. Om te kunnen bepalen welk bedrag je opzij wil zetten kun je contact opnemen met een pensioen bank. Zij kunnen je helpen bepalen welk bedrag jij opzij moet zetten om te bereiken wat je wil bereiken aan het einde van de rit.  Om te bepalen hoe je dit in je tarief kunt doorbelasten is het belangrijk om een jaarplan te maken.

 • Geen opdrachten

Dit is natuurlijk een belangrijke zorg voor iedere zzp’er. Zeker als je net start en je nog geen groot netwerk hebt opgebouwd zal dit een spannende stap zijn. Belangrijke stappen zijn hierbij je netwerk uit te breiden en te benutten. Ben niet bang om de eerste stap te zetten. Een goede website zal je ook helpen om aan klanten te komen en je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om reclame te maken voor jezelf. Mocht het op deze manier niet lukken kun je ook opzoek gaan naar een bemiddelaar. In bijna elke branche zijner wel intermediairs te vinden die de koppeling kunnen maken tussen bedrijven en zzp’ers. Mocht je het zelf lastig vinden de sales te doen voor je onderneming, dan zou je deze optie kunnen overwegen. Uiteraard vragen de bemiddelaars en intermediars wel altijd een fee, dus hier kun je rekening mee houden.

 • Arbeidsongeschiktheid

Als jij door ziekte of een ongeval een aantal weken niet kunt werken dan heeft dat natuurlijk direct een effect op je inkomsten. Niet kunnen werken betekent in de meeste gevallen dat je ook geen facturen kunt versturen. Hoe ga je om met dit risico? Je kunt hiervoor een AOV verzekering afsluiten en een maandelijkse verzekeringspremie meerekenen in je tarief. Of je kunt zelf een bedrag reserveren. Beide gevallen zul je moeten mee berekenen in je jaarplan zodat je zeker weet dat je gedurende het jaar voldoende verdiend om dit risico af te kunnen dekken.

 • Belastingzaken

Voor veel zzp’ers is het ieder jaar weer een verrassing. Hoeveel belasting moet je gaan betalen? Vervolgens is het maar hopen dat je een spaarrekening hebt gevormd waarvan deze belasting betaald kan worden. Er zijn tools om automatisch te berekenen welk bedrag jij aan belasting zal moeten afdragen. Het prettige daarvan is dat je nooit voor verassingen komt te staan. Ook dit bedrag neem je mee in je jaarplan en je hoeft je niet elk kwartaal druk te maken of je wel voldoende hebt opgebouwd.

 • Verzekeringspremies

Wanneer je je zorgen maakt over de te betalen verzekeringspremies is het van belang om te bekijken welke premies het betreft. Zijn het je zakelijke verzekeringspremies? Dan neem je deze in je jaarplan mee als onderdeel van je jaarlijkse bedrijfskosten. Gaat het om privé verzekeringspremies dan verwerk je deze als onderdeel van je maandelijkse privébehoefte. ·      

 • Hypotheek

Je maandelijkse hypotheek betaling is een onderdeel van je privé behoefte. Je hebt namelijk maandelijks een bedrag nodig om je hypotheek te kunnen betalen. Dit zou dan ook altijd een onderdeel moeten zijn van je jaarplan. Rekening houden met maandelijkse privé behoefte (inclusief hypotheek). Als je dit vooraf goed incalculeert zul je ook niet voorverrassingen komen te staan. ·      

 • Zwangerschapsverlof

Een verlof is een belangrijk onderdeel om uit te werken in je jaarplan. Het heeft namelijk invloed op het aantal dagen dat je ineen jaar kunt werken en dus je geld kunt verdienen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor zwangerschapsverlof maar ook voor een langere vakantie enzovoorts. Door dit aan het begin van het jaar in te calculeren in je jaarplan kun je de invloed van deze dagen verdelen over de rest van het jaar.

Vergeet ook niet bij het UWV je zwangerschapsverlof aan te vragen! Ook voor zzp’ers wordt een gedeelte van je kosten vergoed (www.uwv.nl)!

In het kort kun je dus de meeste van je onzekerhedenweg halen door meer inzicht in je financiële zaken te hebben. Door vooraf te bedenken wat je precies nodig hebt en dit vast te leggen in een jaarplan heb je een duidelijk doel voor ogen. Je kunt zonder zorgen ondernemen en je creëertrust en inzicht in jouw financiële situatie.  

Wil je hulp bij het creëren van een jaarplan? In de ZZP365 omgeving kun je kiezen voor de financieel fit module. Deze module helpt je met het opstellen van jouw jaarplan. Geheel op maat en voor jouw eigen financiële situatie.

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Jody van den Hoven
Marketing- en communicatie medewerker

Wil je meer weten over slim zzp'en?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: