ZZP-ers
June 7, 2022

De 5 grootste valkuilen voor ZZP'ers.

Er zijn in Nederland 1,1 miljoen ZZP’ers. Die zijn natuurlijk allemaal anders en niet over een kam te scheren. Toch zijn er 5 valkuilen waar bijna iedere ZZP’er in valt. Ben jij die uitzondering die alles goed op orde heeft? Lees het in dit artikel.

1.     Te weinig geld vragen voor het werk watje levert.

Zeker de startende ZZP’er kan wel eens in deze valkuil stappen. Je bent misschien nog niet zeker van je zaak en hebt niet goed in kaart wat jouw expertise waard is. Zonde! Want op deze manier loop je geld mis. Om er zeker van te zijn dat je het juiste tarief vraagt en geen geld misloopt kun je een jaarplanning maken. Een jaarplanning helpt je financieel inzicht te krijgen in het bedrag wat je nodig hebt. Op die manier weet je precies hoeveel uur je moet maken in de maand om ook het gewenste bedrag te verdienen. Kies je ervoor om je uren te verhogen of je tarief? Met die gedachte in je achterhoofd kun je onderscheid maken in de klanten die je aanneemt. Klanten die voor een dubbeltje op de eerste rij willen staan kun je hierdoor makkelijker afwijzen en focussen op die klanten die weten wat je waard bent.

2.     Geen financiële buffer opbouwen

Als eerste is het belangrijk om je zakelijke inkomsten te scheiden van je privé rekening. Sluit een zakelijke rekening (en spaarrekening) af zodat je overzicht houdt over de inkomsten. Hou er rekening mee dat wat je verdiend niet allemaal winst is. Inkomstenbelasting betaal je een keer per jaar. Maar de BTW moet je per kwartaal afdragen aan de belastingdienst. Wees hier op tijd mee, een te late betaling levert meteen een lekkere boete op. Zonde van je geld!

Om zeker te zijn dat je altijd voldoende op je rekening hebt voor belastingen is het slim om 30% van een factuur te reserveren voor afdrachten. Als je een zakelijke spaarrekening hebt kun je dit bedrag daar op zetten. Naast de belasting en eventuele andere uitgaven waar je rekening mee moet houden kun je als ZZP’er ook te maken krijgen met wanbetalers. Mocht het nou zijn dat je een late betaling van een klant hebt dan zal je ook die tijd zelf moeten overbruggen.

3.     Versloffen van acquisitie

Tenzij je zelf in de sales werkzaam bent is de kans groot dat acquisitie niet je lievelingstaak is. Veel ZZP’ers hebben moeite met het vinden van nieuwe klanten en zien acquisitie echt als een zware taak. Logisch dus dat dit vaak naar de achtergrond verdwijnt als je druk bent. Slim is het echter niet. Als je weinig opdrachtgevers hebt en daar valt er één van weg, heb je als ZZP'er vaak direct een probleem. Als er geen werk is zijn er ook geen inkomsten.

Het is dus als ZZP’er van groot belang om een netwerk op te bouwen en deze te vergroten. Mocht het zo zijn dat het werk bij je huidige opdrachtgever ophoudt, dan kun je snel weer ergens anders aan de slag.

Manieren om zelf acquisitie te blijven doen zijn bijvoorbeeld: Sociale media, het bouwen van een goede website, telefonische acquisitie of het bezoeken van een beurs/netwerkbijeenkomst in jouw branche.   

4.     Focus verliezen

Het kan zijn dat er veel op je afkomt als ZZP’er. Als starter wil je misschien geen nee zeggen tegen opdrachten die niet goed bij je passen, omdat je bang bent om zonder inkomsten te zitten. Een groot risico als ZZP’er is dat je vergeet wat je doel met je onderneming is en verzandt in bijzaken.

Daarom is het belangrijk om je focus te behouden. Stel doelstellingen voor jezelf waar je naar toe wilt groeien en wat je wilt bereiken met je onderneming. Hou je hier aan. Vraag je af bij iedere stap die je zet: draagt dit bij aan mijn doel?

Zo kan het zijn dat je er achter komt dat je bepaalde zaken zoals boekhouding of acquisitie wilt uitbesteden. Je kunt niet overal in gespecialiseerd zijn. Misschien kan het je heel veel focus geven om deze zaken dan uit handen te geven zodat je jezelf op je corebusiness kunt richten.

5.     Belangrijke risico’s niet afdekken

Als ZZP’er ben jij als enige verantwoordelijk voor jouw werkzaamheden en loop je dus ook alle risico’s. Je kunt niet altijd vooraf inschatten in welke situaties je terecht zult komen. Fouten maken is menselijk en ook jij kunt ziek worden. Daarom is het belangrijk om goed stil te staan bij je verzekeringen. Denk hierbij aan aansprakelijkheidsverzekering of aan rechtsbijstand. Zakelijke ongevallen of juridische hulp is echt anders dan waar je privé voor bent verzekerd. Hou hier rekening mee. Daarnaast heb je natuurlijk AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekeringen) en ben je als ZZP’er ook verantwoordelijk voor je eigen pensioensopbouw.

In welke valkuil ben weleens jij gestapt? Wil je hulp bij het opstellen van een jaarplan of het afsluiten van verzekeringen/pensioen?  Registreer gratis in onze portal en bekijk de mogelijkheden.

Kom aan boord en start direct met zorgeloos ondernemen!

Gratis aanmelden

Direct starten met slim zzp'en.

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Jody van den Hoven
Marketing- en communicatie medewerker

Wil je meer weten over slim zzp'en?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: