Als zelfstandige heb je de vrijheid om je eigen uurtarief te bepalen. Die vrijheid is fijn, maar kan ook best lastig zijn, want hoe bepaal je nou je uurtarief als ZZP’er? Reken je een te hoog tarief, dan bestaat er een kans dat je opdrachten en dus inkomsten misloopt. Bij een te laag tarief ben je niet in staat om al je vaste lasten te betalen. Of je moet genoegen nemen met een inkomen waarmee je niet tevreden bent.
Het is daarom goed om te onderzoeken met welke zaken je allemaal rekening moet houden, zodat zowel jij als je opdrachtgevers tevreden zijn met de prijs die je rekent. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je deze blog leest. We leggen je in deze blog dan ook precies uit hoe je het beste je uurtarief kunt bepalen.
Vind je het berekenen van je uurloon te complex, of wil je zeker weten dat je geen fouten maakt in je berekening? Maak dan een gratis account aan bij ZZP365. Je krijgt dan gelijk toegang tot onze Financieel Fit module. Daarmee kun je aan de hand van een aantal vragen jouw ideale uurtarief berekenen en het bestuderen van deze blog overslaan. Met de Financieel Fit module weet je precies waar je mee bezig bent als zzp’er en voorkom je dat je zaken vergeet in je berekening. Nogmaals, hier zitten geen kosten aan verbonden.
Het gebruik van Financieel Fit is kosteloos.
Wil je jouw uurtarief liever zelf berekenen? We leggen je hieronder precies uit waar je rekening mee moet houden.
Je weet nu waarmee je allemaal rekening moet houden. De hoogste tijd om de berekening van je uurtarief concreet te maken. Om te bepalen hoeveel geld er moet binnenkomen, is het eerst van belang om te kijken naar hoeveel geld er uitgaat. De optelsom van deze kosten bepaalt uiteindelijk wat je aan je klanten moet rekenen om te succesvol te zijn als zelfstandige.
Ter illustratie hebben we hieronder een voorbeeld van een uurloonberekening opgenomen.
Heb je al een uurtarief gekozen, maar ben je erachter gekomen dat je deze veel te laag heb ingeschat? Of ben je je uurloon aan het berekenen, maar twijfel je of je alle kosten en declarabele uren wel duidelijk voor ogen hebt? Maak je geen zorgen. Als zelfstandig ondernemer heb je alle vrijheid om je uurtarief later aan te passen. Behalve wanneer je al een lopende overeenkomst hebt natuurlijk. Die overeenkomst zul je moeten afmaken voor het in de overeenkomst afgesproken tarief.
Het is niet ongebruikelijk om je uurtarief aan te passen als je al een tijdje zelfstandig ondernemer bent. Misschien zijn je diensten verbetert, je kosten gestegen of heb je plots veel meer declarabele uren dan je had verwacht. Ook kiezen sommige zelfstandig ondernemers ervoor om standaard een jaarlijkse indexatie toe te passen op hun uurloon. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het loon evenredig stijgt met de inflatie. Ook dit is een persoonlijke keuze en geen verplichting.
Kies je ervoor om je uurloon te verhogen? Zorg er dan voor dat je dit duidelijk meldt aan je bestaande klanten. Leg goed uit waarom je het uurloon verhoogd. Is het nodig om financieel rond te komen, dan hebben klanten er vaak alle begrip voor. Zijn jouw persoonlijke kosten gestegen, dan kun je het dus prima onderbouwen.
Heb je er voor gekozen om je uurloon te verhogen zodat jij onder aan de streep meer overhoudt? Ook dat is een keuze die je als zelfstandige mag maken. Alleen is het dan vaak moeilijker om aan klanten uit te leggen waarom je uurtarief ineens hoger is. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om alleen bij nieuwe klanten het hogere tarief te rekenen, zodat je huidige klanten tevreden blijven.
Wil jij als zzp’er de volledige controle houden over je financiële situatie, zonder daarbij steeds opnieuw te moeten berekenen of je nog wel op de juiste koers zit? Met onze Financieel Fit module, die gratis te gebruiken is voor ZZP’ers, heb jij in een paar minuten tijd jouw eigen jaarplanning in elkaar gezet. Daarmee weet je zeker dat je geen belangrijke financiële gegevens vergeet, bereken je automatisch je uurloon en heb je alle belangrijke inzichten in één overzichtelijk dashboard. Bovendien kun je in een oogopslag zien wat er met je netto inkomen gebeurd als je een verandering aanbrengt. Wel zo handig!
Geen zorgen, er zitten geen addertjes onder het gras.
Wat is het verschil tussen netto en bruto uurtarief?
Het bruto uurtarief is het bedrag dat je per gewerkt uur aan je klant factureert. Het netto uurtarief is het bedrag dat daarvan overblijft na het betalen van je belastingen. Het percentage belasting dat je betaalt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.
Reken je een hoog uurtarief en heb je veel declarabele uren, dan kun je ervan uitgaan dat je netto uurtarief ongeveer de helft is van je bruto uurtarief. Reken je een laag bruto uurtarief en heb je weinig declarabele uren, dan zal je netto uurtarief waarschijnlijk uitkomen op een derde van je bruto uurtarief.
Om erachter te komen hoeveel belasting je daadwerkelijk moet betalen met de tarieven die jij hanteert, kun je het beste terecht op de website van de Belastingdienst. Hier wordt precies uitgelegd hoe je het verschil tussen jouw netto en bruto inkomen kun berekenen.
Hoe bereken je het aantal declarabele uren per jaar?
Voor de berekening van het aantal declarabele uren per jaar is het van belang om in kaart te brengen hoeveel dagen je per jaar kunt werken en declareren.
In een jaar zitten 52 weken, waarvan iedere week 5 werkdagen van 8 uur heeft. Van al die dagen zijn er ten minste 6 dagen die als feestdag (lees: vrije dag) worden aangemerkt. Jaarlijks blijft er dan 2032 uur over om te werken.
Stel je wilt 3 weken per jaar op vakantie, houdt rekening met 2 extra vrije dagen voor onvoorziene uitval vanwege bijvoorbeeld een begrafenis, calculeert 1 week ziekte in en besteed 4 uur per week aan administratie en 2 uur aan acquisitie: dan hou je van de 2032 nog maar 1528 uur over.
Wil je precies berekenen hoeveel uren in jouw situatie declarabel zijn? Bekijk dan de declarabele uren calculator op deze website.
Met welke kosten moet ik rekening houden bij het berekenen van mijn uurtarief?
De kosten waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van je uurtarief verschillen per zelfstandige en per sector.
Wil je meer weten over slim zzp'en?
Laat je gegevens achter en ik bel je terug.
Tessa de Weert
Servicemanager