ZZP-ers
March 21, 2022

5 boekhoudtips voor de startende ZZP'ers

5 Boekhoudtips voor startende ZZP’ers

Als startende ZZP’er ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Een hele verantwoordelijkheid die op je schouders komt, zeker als je er nog nooit iets mee hebt hoeven doen. Om er voor te zorgen dat je geen risico loopt hierbij 5 tips om je boekhouding als ZZP’er op orde te krijgen en te houden.  

Tip 1: Werk online

De tijd van mappen met bonnetjes en facturen ligt achter ons. Niet alleen is het beter voor het milieu het maakt het ook allemaal een stuk overzichtelijker. Daar waar jouw voorgangers (of misschien jij zelf wel) 5 jaar geleden nog elk kwartaal aan het zweten waren over dikke mappen met bonnen die doorgelopen en gesorteerd moesten worden, kun jij nu elke dag jouw boekhouding bijwerken. Gemakkelijk en overzichtelijk. Heb je een betaling gedaan met je bankpas? Schiet meteen je bon in via een app. Koppel je facturen aan je backoffice systeem voor nog meer snelheid en minder rompslomp.

Tip 2: Scheid je privé rekening van je zakelijke rekening.

Om meer overzicht te houden over je rekeningen kun je het beste een scheiding aanmaken tussen privé en zakelijk. Zo hoef je je privé aankopen niet te verantwoorden aan de belastingdienst en houdt je het voor jezelf overzichtelijk. Op die manier heb je ook meer inzichten in de cashflow. Het zou toch zonde zijn als je geld uitgeeft van je privé rekening zonder dat je het door hebt.  

Tip 3: Hou geld apart

Je kunt op papier voldoende omzet genereren, maar je moet er rekening mee houden dat je wellicht niet altijd op tijd al je betalingen binnen hebt. Sommige opdrachtgevers zullen de betaaltermijn overschrijden. Soms heb je zelfs te maken met een wanbetaler waar een lang traject aan te pas zal komen. Dan kan het zomaar zijn dat het termijn voor het betalen van je belasting ineens heel dicht bij komt en je geen geld op je rekening hebt staan. Daarom is het altijd goed om geld apart te hebben staan op een spaarrekening.  

Tip 4: Maak boekhouden leuk

Boekhouden is in de meeste gevallen geen onderdeel van je corebusiness. Om het boekhouden leuk te houden kun je je cijfers bijhouden en deze ook analyseren. Dus pak een moment in de maand om te kijken hoe het eigenlijk gaat met je bedrijf? Stel doelen en targets voor jezelf en probeer deze te bereiken. Heb je je targets behaald? Dan mag je dit natuurlijk ook even vieren!  

Tip 5: Laat je adviseren over je aangifte

Per kwartaal lever je je btw-aangifte aan bij de belastingdienst. Daarnaast moet je een keer per jaar ook je IB-aangifte doen (Inkomsten belasting). De IB aangifte doe je ieder jaar voor 1 mei. Beide aangiftes kunnen digitaal worden aangeleverd. Zeker voor je IB aangifte is het goed om een professional hier naar te laten kijken. Die kan je nog extra tips geven over welke aftrekposten je kunt gebruiken en hoe je dus geld kunt besparen.  

De volgende keer dat je geen zin hebt om je boekhouding te moeten doen, denk er aan dat het doen van jouw boekhouding en de inzichten die je hier uit krijgt bijdragen aan de groei van jouw onderneming. Het mag dan niet je corebusiness zijn maar een goede boekhouding draagt bij aan de vrijheid die je hebt als zelfstandig professional. Maak het jezelf zo leuk en gemakkelijk mogelijk. Dat noemen wij slim zzp’en.  

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Jody van den Hoven
Marketing- en communicatie medewerker

Wil je meer weten over slim zzp'en?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: