ZZP-ers
March 14, 2022

1000 euro budget voor scholing, via STAP-Budget

Vanaf 1 maart kun je gebruik maken van het STAP-budget. Het STAP-budget geeft iedere volwassene met een relatie tot de arbeidsmarkt jaarlijks de mogelijkheid om 1000 euro aan subsidie aan te vragen. Dit bedrag kan worden gebruikt voor scholing en ontwikkeling. Zo kun je een cursus, training of opleiding gaan volgen. De regeling is opgezet met het doel om iedereen de kans te geven zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Omdat het als ZZP’er natuurlijk altijd belangrijk is om je te blijven ontwikkelen hierbij een uitleg over het STAP-Budget en hoe jij hier gebruik van kunt maken.  

Wat is STAP precies?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het budget is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarkt gerelateerde opleidingen of trainingen. Het is dus niet voor hobbymatige scholing, zoals gitaarles of fotografie. Maar echt bedoeld om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.  

Minister van Gennip geeft hierover de volgende uitleg: “Ik vind het belangrijk dat mensen de ruimte krijgen om zich te kunnen op-, om- of bijscholen. Dit belang neemt toe nu we steeds verder uit de coronacrisis komen en de economie zich snel herstelt. Met STAP wil ik mensen motiveren om zich professioneel te blijven ontwikkelen. Zeker voor mensen die nu aan de zijlijn staan hoop ik dat deze €1.000 helpt om opnieuw aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.”

Voor 1 maart kon je via je aangifte inkomstenbelasting je scholingskosten aftrekken. Deze regeling bleek te complex te zijn voor veel mensen. Vooral praktisch geschoolde, ouderen of mensen met lagere inkomens maakte nauwelijks gebruik van deze mogelijkheid. De minister verwacht met de nieuwe STAP-regeling dat deze verschillen kleiner worden. Iedereen kan op een makkelijkere manier gebruik maken van het geld. Ook hoeven de bedragen niet eerst voorgeschoten te worden want de overheid betaald het bedrag rechtstreeks aan de opleider.  

Welke opleidingen worden vergoed?

Als ZZP’er wil je blijven ontwikkelen zodat je een voorsprong behoudt op je concurrenten. Dat kun je doen door een opleiding, cursus of training te volgen. Op de website STAP-Budget | Campagnes | Hoe werkt Nederland staat een overzicht welke opleidingen allemaal vallen onder het budget. Heb je zelf al een opleiding gevonden? In het scholingsregister kun je controleren of deze al wordt vergoed.  

Wil je in aanmerking komen voor het STAP-budget, dan moet je je eerst aanmelden bij de gewenste opleiding. Met het aanmeldbewijs kun je naar de STAP-portaal van het UWV. Hier wordt dan de afweging gemaakt of je aanvraag af of goed wordt gekeurd. Goed keuring hangt niet alleen af van de opleider, ook wordt gekeken naar het budget van de overheid. In totaal is er dit jaar 160 miljoen beschikbaar voor STAP-subsidies. Dit budget loopt komende jaren op naar 200 miljoen.

Wanneer kan ik STAP aanvragen?

In 2022 zijn er 5 tijdvakken wanneer je je kunt aanmelden voor het STAP-budget. Vanaf volgend jaar gaat het om 6 tijdvakken. Het eerste tijdvak in 2022 is maart-april, dan mei-juni en zo verder tot het einde van het jaar. Wat betreft het specifieke moment waarop je het STAP-budget gaat aanvragen zijn er twee belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • De scholingsactiviteit moet beginnen binnen 3 maanden na het afloop van het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd.
  • Om de aanvraag goed te kunnen verwerken moet er 4 weken zitten tussen de aanvraag van het budget en de start van de opleiding.

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Jody van den Hoven
Marketing- en communicatie medewerker

Wil je meer weten over slim zzp'en?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: